آنتی بیوتیک برای جوش و سایر بیماریهایی که به دلیل رشد و تکثیر باکتریها ایجاد میشوند، مصرف میشود. در واقع این دارو تعدا باکتریهایی که در فولیکول مو و غدد چربی تجمع مییابند را کاهش میدهد. به طور کلی به دلیل تجمع باکتریها در فولیکولهای مو، پوشش فولیکول از بین رفته، ماده فولیکولی وارد لایه سطحی پوست شده و التهاب ایجاد میشود. در این مطلب از زیباشین انواع انتی بیوتیک برای جوش را معرفی خواهیم کرد. اگر شما نیز به شناخت این آنتی بیوتیکها احتیاج دارید مطالعه این مطلب را از دست ندهید.
ساز و کار آنتی بیوتیک برای جوش
آنتی بیوتیک ساز و کارها و مکانیسمهای مختلفی برای از بین بردن باکتریها دارد. مهمترین مکانیسم این دارو کاهش باکتریها در اطراف فولیکولها مو است. آنتی بیوتیک میزان ترکیبات شیمیایی آزاد شده توسط گلبولهای سفید را کاهش میدهد. میزان بالای این ترکیبات شیمیایی باعث آسیب و تحریکات پوستی میشود.


تتراسایکلین یک آنتی بیوتیک پرکاربرد برای جوش و کاهش التهابات ناشی از جوش است. این دارو در دو دوز مختلف 500 و 250 میلی گرم تولید شده است. برای شروع مصرف، باید از دوز 500 میلی گرم و دو بار در روز استفاده شود. بعد از کاهش جوشها میتوانید دو بار در روز دوز 250 میلی گرم را تا از بین رفتن کامل جوشها مصرف کنید. برای افزایش تاثیرگذاری، این دارو باید با شکم خالی مصرف شود. با این حال اگر معده حساسی دارید یا به بیماریهای گوارشی مبتلا هستید پیش از مصرف این دارو حتما با پزشک مشورت کنید. مصرف این آنتی بیوتیک برای بانوان باردار و کودکان زیر 9 سال ممنوع است.
انواع آنتی بیوتیک
در زیر مهمترین آنتی بیوتیکهایی که برای درمان جوش کاربرد دارند را معرفی میکنیم.
تتراسایکلین
تتراسایکلین یک آنتی بیوتیک پرکاربرد برای جوش و کاهش التهابات ناشی از جوش است. این دارو در دو دوز مختلف 500 و 250 میلی گرم تولید شده است. برای شروع مصرف، باید از دوز 500 میلی گرم و دو بار در روز استفاده شود. بعد از کاهش جوشها میتوانید دو بار در روز دوز 250 میلی گرم را تا از بین رفتن کامل جوشها مصرف کنید. برای افزایش تاثیرگذاری، این دارو باید با شکم خالی مصرف شود. با این حال اگر معده حساسی دارید یا به بیماریهای گوارشی مبتلا هستید پیش از مصرف این دارو حتما با پزشک مشورت کنید. مصرف این آنتی بیوتیک برای بانوان باردار و کودکان زیر 9 سال ممنوع است.
اریترومایسین
اریترومایسین نیز یکی دیگر از آنتیبیوتیکهای پرمصرف برای درمان جوش و آکنه است. این آنتی بیوتیک حاوی ترکیبات ضد التهابی بوده و علاوه بر از بین بردن باکتریها، قرمزی و التهابات جوشها را کاهش میدهد. این دارو دوزهای مختلفی دارد که دوز معمول آن برای درمان جوش 250-500 میلی گرم و دو بار در روز است. اریترومایسین باید حتما با غذا مصرف شود چرا که باعث معده درد و حالت تهوع میشود. بانوان باردار و کودکان زیر 8 سال نیز میتوانند زیر نظر پزشک از این دارو استفاده کنند.
ماینوسایکلین
ماینوسایکلین از تتراسایکلین ساخته شده و چندین سال است به عنوان یک داروی ضد جوش مورد استفاده قرار میگیرد. این آنتی بیوتیک برای جوش سرسفید کاربرد زیادی دارد. جذب این دارو با غذا کاهش مییابد. بنابراین باید با شکم خالی مصرف شود پس اگر با مشکلات گوارشی دست و پنجه نرم میکنید از مصرف این دارو خودداری کرده و یا زیر نظر پزشک دارو را مصرف کنید. دوز نرمال برای شروع این دارو50-100 میلی گرم و دو بار در روز است.
عوارض جانبی شایع این آنتی بیوتیک سرگیجه، حالت تهوع، استفراغ، تغییر رنگدانه پوستی و تغییر رنگ پوست است. البته این عوارض بیشتر در افرادی دیده میشود که در طولانی مدت از این دارو استفاده کردهاند. این دارو نباید با داروی ایزوترتنوئین مصرف شود چرا که امکان فشار به جمجمه افزایش مییابد.
داکسی سایکلین
این آنتی بیوتیک برای افرادی که نمیتوانند از اریترومایسین و تتراسایکلین استفاده کنند تجویز میشود. دوز نرمال این دارو 50-100 میلی گرم دو بار در روز است. این آنتی بیوتیک حتما باید با غذا مصرف شود در غیر این صورت باعث حالت تهوع شدید خواهد شد. داکسی سایکلین حساسیت به نور آفتاب را افزایش میدهد.
آنتی بیوتیک موضعی
کلیندامایسین
این دارو به عنوان یک آنتی بیوتیک خوراکی برای آکنه بسیار مناسب است اما بیشتر به صورت موضعی تجویز میشود. دوز شروع این دارو 75-150 میلی گرم و دو بار در روز است. مهمترین عارضه جانبی این دارو یک عفونت جدی رودهای است. این بیماری بیشتر در اثر مصرف کلیندامایسین خوراکی ایجاد میشود. به همین دلیل اکثر پزشکان این آنتی بیوتیک را به صورت موضعی تجویز میکنند.


ماینوسایکلین از تتراسایکلین ساخته شده و چندین سال است به عنوان یک داروی ضد جوش مورد استفاده قرار میگیرد. این آنتی بیوتیک برای جوش سرسفید کاربرد زیادی دارد. جذب این دارو با غذا کاهش مییابد. بنابراین باید با شکم خالی مصرف شود پس اگر با مشکلات گوارشی دست و پنجه نرم میکنید از مصرف این دارو خودداری کرده و یا زیر نظر پزشک دارو را مصرف کنید. دوز نرمال برای شروع این دارو50-100 میلی گرم و دو بار در روز است. عوارض جانبی شایع این آنتی بیوتیک سرگیجه، حالت تهوع، استفراغ، تغییر رنگدانه پوستی و تغییر رنگ پوست است.
معرفی محصولات ضد جوش دکتر مورد را در این مطلب از زیباشین بخوانید.
عوارض جانبی مصرف آنتی بیوتیک برای جوش
اکثر آنتی بیوتیکها باعث گسترش بیماریهای قارچی در دستگاه تناسلی بانوان میشوند. تتراسایکلین بیش از سایر داروها این بیماریها را ایجاد میکند. تمامی آنتی بیوتیکها به طور قابل توجهی اثر قرصهای ضد بارداری را کاهش میدهند. بنابراین افرادی که آنتی بیوتیک مصرف میکنند باید از روشهای جایگزین استفاده کنند.
حالت تهوع یک عارضه جانبی شایع است که در اثر مصرف اریترومایسین و داکسی سایکلین ایجاد میشود.
مقاومت در برابر آنتی بیوتیک
در سالهای اخیر مقاومت باکتری مولد جوش نسبت به آنتی بیوتیکهای خوارکی دیده شده است. بنابراین بسیاری از پزشکان توصیه میکنند برای کاهش و جلوگیری از مقاومت آنتی بیوتیکی از داروهای موضعی آنتی بیوتیک برای جوش استفاده شود یا مدت زمان استفاده از این داروها در صورت امکان کاهش یابد.


اکثر آنتی بیوتیکها باعث گسترش بیماریهای قارچی در دستگاه تناسلی بانوان میشوند. تتراسایکلین بیش از سایر داروها این بیماریها را ایجاد میکند. تمامی آنتی بیوتیکها به طور قابل توجهی اثر قرصهای ضد بارداری را کاهش میدهند. بنابراین افرادی که آنتی بیوتیک مصرف میکنند باید از روشهای جایگزین استفاده کنند. حالت تهوع یک عارضه جانبی شایع است که در اثر مصرف اریترومایسین و داکسی سایکلین ایجاد میشود.
با روشهای موثر و ساده برای کم کردن تعریق بدن در فصل تابستان آشنا شوید.
کلام آخر
آنتی بیوتیکها از طریق مکانیسمهای مختلف میتوانند جوشها را به راحتی از بین ببرند. برخی از این داروها به طور خاص برای درمان جوشهای عفونی کاربرد دارند که برای مصرف آنها حتما باید به پزشک مراجعه کنید. همانند همه داروها مصرف آنتی بیوتیک برای جوش نیز عوارض جانبی مختلفی به همراه دارد. نکته آخر اما مهم اینکه مصرف سرخود این داروها بدون تجویز پزشک مشکلات جدی به دنبال خواهد داشت بنابراین برای شروع مصرف آنتی بیوتیک حتما با پزشک مشورت کنید.