آکنه به صورتهای مختلفی مانند جوشهای سرسیاه و سرسفید و دردناک در دورههای مختلف زندگی بروز پیدا میکند و برای درمان آکنه روشهای مختلفی از مصرف کرمهای مخصوص و شستن صورت با انواع شویندهها گرفته تا استفاده از داروهای شیمیایی و انواع ماسکها وجود دارد. در این مقاله از زیباشین به علل بروز آکنه و روشهای درمان آن میپردازیم.
آکنه چیست؟
آکنه یکی از شایعترین بیماریهای پوستی است که افراد به ویژه در دوران بلوغ با آن روبهرو میشوند. آکنه هنگامی به وجود میآید که تجمع چربی، سلولهای مرده و باکتری در پوست زیاد باشد و منافذ پوست بسته شوند.
علت آکنه
دلایل مختلفی در بروز آکنه مطرح میشوند که به آنها اشاره میکنیم:
- بلوغ از جمله عوامل مهمی است که با تغییر سطح هورمونهای بدن و افزایش آندروژن، چربیها را افزایش داده و آکنه را ایجاد میکند.
- کاهش مصرف ویتامینهایی مانند A و E و مصرف غذاهای کم پروتئین نیز دلیلی برای برزو آکنه است.
- استفاده از مواد آرایشی نامرغوب و ناسازگار با نوع پوستی هم باعث بروز این معضل خواهد شد.
- استرس و تحریک پوست با خاراندن و تجمع سلولهای مرده نیز از عوامل دیگر برزو آکنه هستند.
- حاملگی نیز از جمله عوامل دیگر بروز آکنه، به دلیل تغییر سطح هورمونها است.
- تعریق زیاد در پوست باعث تحریک پوست، بسته شدن منافذ و آکنه میشود.
- مصرف غذاهای حاوی ید زیاد، قند و چربی نیز از عوامل دیگر است.
- عامل دیگر مهم وراثت است و متاسفانه نقش پررنگی دارد.


شایان توجه است که هر بیمار به طریق متفاوتی به درمانها پاسخ میدهد و بعضا پوست قبل از درمان کامل ممکن است به صورت موقتی بدتر شود و آکنهها نیز بیشتر شوند.
روش های درمان آکنه
برخی درمانهای آکنه در منزل قابل انجام هستند و برخی دیگر نیاز به مصرف داروهای شیمیایی دارند. شایان توجه است که هر بیمار به طریق متفاوتی به درمانها پاسخ میدهد و بعضا پوست قبل از درمان کامل ممکن است به صورت موقتی بدتر شود و آکنهها نیز بیشتر شوند.
پس از مراجعه به پزشک و تعیین وخامت اوضاع پوست و آکنه شما، میتوان درباره روشهای درمانی موضعی و خوراکی توضیح داد که در زیر به هرکدام اشاره میکنیم.
با ال ای دی تراپی بیشتر آشنا شوید.
-
درمان آکنه با روغن درخت چای
ژلهای موجود که حاوی حداقل 5 درصد روغن درخت چای هستند، تقریبا به اندازه مصرف لوسیونهای حاوی ۵ درصد بنزوئیل پراکسید بنزین مؤثر هستند. اما با مصرف روغن درخت چای به صورت موضعی قاعدتا دیرتر به نتیجه مورد نظر میرسید. عوارض جانبی استفاده از این ماده شامل خارش جزئی و سوزش و قرمزی و خشکی است.
در این مطلب با 5 روغن گیاهی مفید برای زیبایی پوست آشنا شوید.
-
درمان آکنهها با محصولات کلاژن ساز
کرم های حاوی 5 درصد کلاژن و مصرف روزانه دو بار از آنها در کاهش و درمان آکنه موثر است.
-
درمان آکنه با روی
روی معدنی در بهبود زخمها نقش موثری دارد و موجب کاهش التهاب پوست میشود. اما از عواض جانبی آن باید به نفخ و اسهال نیز اشاره نمود.
-
درمان آکنهها با مخمر ابجو
گونه خاصی از مخمر آبجو به نام هانسن CBS، باعث کاهش آکنه هنگام مصرف آن به صورت خوراکی میشود. اما مصرف آن باعث نفخ میشود.
-
درمان آکنهها با شستشوی روزانه پوست
پاکسازی و شستشوی روزانه دو بار پوست با آب و شویندههای ملایم به کاهش آکنه کمک میکند. اما توجه داشته باشید که شستشوی بیش از حد عملی تهاجمی تلقی شده و پوست را دچار آسیبهای جدیتر میکند.
پاک کنندهها و صابونهای زیادی حاوی بنزوئیل پراکسید و اسید گلیکولیک و اسید سالیسیلیک و گوگرد وجود دارند که برای درمان آکنه پیشنهاد میشوند.


پاک کنندهها و صابونهای زیادی حاوی بنزوئیل پراکسید و اسید گلیکولیک و اسید سالیسیلیک و گوگرد وجود دارند که برای درمان آکنه پیشنهاد میشوند.
-
درمان آکنه با بنزوئیل پراکسید
این ماده با از بین بردن باکتریها، موجب از بین رفتن آکنه پوست میشود. برای درمان آکنه با این ماده به چهار هفته زمان احتیاج است و باید به صورت متداوم از آن استفاده شود.
نکته مورد توجه برای استفاده از این ماده این است که با قطع مصرف بنزوئیل پراکسید امکان بازگشت آکنه وجود دارد و مصرف آن باعث خشکی پوست میشود.
-
درمان آکنه با اسید سالیسیلیک
اسید سالیسیلیک نیز مانند بنزوئیل پراکسید باید به صورت مداوم استفاده شود. مصرف این ماده تاثیری در میزان سبوم تولیدی ندارد، اما چربی و سلولهای مرده را از بین میبرد.
این ماده در محصولات درمانی آکنهها مانند انواع لوسیونها کرمها وجود دارد.
بینی چرب؛ با دلایل ایجاد بینی چرب، درمان آن و روشهای پیشگیری از آن آشنا شوید.
-
درمان آکنه با گوگرد
گوگرد در ترکیب با الکل و اسید سالیسیلیک بخش مهمی از داروهای ضدآکنه را تشکیل میدهد و با خشک کردن پوست آنها را از بین میبرد. اما به دلیل بوی بدی که دارد به تنهایی استفاده نمیشود.
-
درمان آکنه با ژل موضعی رتینول
رتینول از به وجود آمدن آکنه و جوش جلوگیری میکند. این ماده رشد سلولها را تحت تاثیر قرار داده و باعث افزایش گردش خون و از بین رفتن لکها در پوست میشود.
امکان اینکه این دارو قبل از بهبودی باعث بدتر شدن و افزایش آکنههای پوست شود وجود دارد، اما با مصرف مداوم و ۸ تا ۱۲ هفتهای آن معمولا بهبود حاصل میشود. معروفترین رتینول، ژل دیفرفین است.


رتینول از به وجود آمدن آکنه و جوش جلوگیری میکند. این ماده رشد سلولها را تحت تاثیر قرار داده و باعث افزایش گردش خون و از بین رفتن لکها در پوست میشود.
-
درمان آکنه با ایزوترتینوئین
ایزوترتینوئین رتینوئید قوی است و در بین پزشکان محصول نهایی برای درمان آکنه شدید است. پزشکان معتقدند در صورتی که بدن به هیچگونه دارویی پاسخ ندهد، ایزوترتینوئین راه چاره است. این ماده رتینوئیدی خوراکی بوده و همه مزایای موضعی آن را به صورت موثرتری دارا است.
مصرف یک دوره از این ماده حدود ۶ تا ۹ ماه طول میکشد و حتی برخی مواقع باید آن را با دوز بالاتر تکرار کرد.
توجه داشته باشید که در حین مصرف این دارو حتما بررسیهای لازم را انجام دهید و از مرطوبکنندههای مناسب پوست، لب و حتی ابرو استفاده کنید.
-
درمان آکنه با گلیکولیک اسید
گلیکولیک اسید، اسید آلفا هیدروکسی (AHA) است که به آرامی سلولهای مرده سطح پوست را از بین برده و در محصولات شوینده پوست استفاده میشود.
-
درمان آکنه با قرصهای ضد بارداری
با توجه به اینکه با هربار دوره عادت ماهانه بروز آکنه شدت مییابد و تنظیم هورمونها در بدن به هم میریزد میتوان با مصرف قرص و میزان استروژن و پروژستین را بالا و تستوسترون را کاهش داد و پوستی شفافتر و سالمتر داشت. اما برای مصرف این دارو حتما باید با پزشک متخصص مشورت کنید.
-
درمان آکنه با اسید آزلائیک
نحوه اثرگذاری این ماده در از بین بردن آکنه چندان مشخص نیست اما آزلائیک اسید التهاب پوست را از بین میبرد و برای درمان بیماران حساس و یا باردار توصیه میشود.
-
درمان آکنه با آنتی بیوتیک ها
معمولا استفاده از آنتی بیوتیک خوراکی انتخاب اول برای درمان توسط پزشک نیست. اگرچه با مصرف آنتی بیوتیکها علائم آکنه از بین میروند، اما با قطع مصرف آکنهها مجددا ظاهر می شوند. همچنین استفاده از آنتی بیوتیکها عوارضی مانند حالت تهوع و ناراحتیهای معده را به همراه دارد.
نکته: الکل ماده ضد باکتریایی خفیفی است که چربیهای سطح پوست را از بین می برد. اما این ماده باعث خشکی پوست شده و اثر ناچیزی بر آکنهها دارد و توسط متخصصین توصیه نمیشود.
نکته: وقتی جوشهای شما از چرک پر شدهاند و آمادهی بیرون آمدن هستند، چند دقیقه حوله گرم روی آن بگذارید و صبر کنید. جوشهای التهابی باید توسط افراد متخصص، با ابزارهای درست و ضدعفونی خارج شوند زیرا با فشار دادن غیر اصولی آنها باعث التهاب بیشتر و اسکار پوست میشوید.


جوشهای التهابی باید توسط افراد متخصص، با ابزارهای درست و ضدعفونی خارج شوند زیرا با فشار دادن غیر اصولی آنها باعث التهاب بیشتر و اسکار پوست میشوید.
جلوگیری از آکنهها
با توجه به اینکه آکنه معمولا به دلیل نوسان میزان هورمونها به وجود میآید، بسیاری از پزشکان معتقدند راهی برای جلوگیری از آن وجود ندارد. اما رعایت بهداشت و رژیم غذایی مناسب میتواند از شیوع آن جلوگیری و آن را کنترل کند.
همچنین مراقبتهای دیگر مانند استحمام روزانه و شستن صورت با شویندههای مناسب ضد باکتریایی به خصوص در دوران بلوغ عوارض ناشی از این بیماری را به حداقل میرساند.
نکات دیگر برای پیشگیری از شیوع آکنه شامل موارد زیر است:
- برای کاهش احتمال بروز ضایعات جدید و به حداقل رساندن سوزش پوستی از محصولات پوستی مناسب و غیر comedogenic استفاده کنید.
- روزانه دوبار از پاک کننده ملایم استفاده کنید.
- از محصولاتی مانند اسکرابها که تحریک پوستی را بیشتر میکنند، استفاده نکنید.
- از مرطوب کننده و ضد آفتاب روزانه مناسب استفاده کنید.
- از محصولات آرایشی ضد آکنه استفاده کنید.
- از فشار دادن آکنهها خودداری کنید.
سخن پایانی
بروز آکنه در سنین مختلف امکان پذیر است. اما توجه داشته باشید که داروهای مناسب پوست شما با افراد دیگر متفاوت است و استفاده از آنها شاید منجر به بدتر شدن شرایط شود. بنابراین برای درمان اصولی حتما با متخصص خود صحبت کنید تا بهترین دارو برای شما تجویز شود.
منابع: self | webmd | mayoclinic